Slik får du bedre likviditet i en sesongbasert bedrift

Published 14/9/18

I mange bedrifter er inntekten sterkt påvirket av sesong. Hvordan skal du planlegge økonomien slik at pengene strekker til i perioder med mindre inntekt? 

Med store svingninger i kontantstrømmen kommer en rekke utfordringer. Hvordan betale regninger uten inntekt er en av dem. Likevel er det flere grep du kan ta for å gjøre bedriften din mindre sårbar i lavsesongen. Under finner du tiltak din bedrift kan gjennomføre både under høy- og lavsesong.

 Alpintanlegg som har sesongbasert drift BRUK SESONGEN SMART: Uansett om det er høy- eller lavsesong for bedriften din er det flere tiltak du kan gjennomføre for å få bedre likviditet gjennom hele året. 

Grep du kan gjøre under høysesong for bedre likviditet 

 • Sett opp et likviditetsbudsjett: Likviditetsbudsjettet viser deg beregnet innbetaling og utbetaling i en fremtidig budsjettperiode. Ved å sette opp likviditetsbudsjett ser du hvilke midler du har og kan bedre vurdere økonomien i bedriften din.
 • Spar penger i høysesongen. Bruk høysesongen til å legge av penger til sesongene uten inntekt. Det er lurt å spare opp for uforutsette variable kostnader som kan påløpe gjennom lavsesongen.
 • Forhandle med leverandører. Det er aldri dumt å forhandle med leverandøren din om å få bedre priser. Sjekk om du kan finne bedre og billigere alternativ andre steder. Ta opp betalingsbetingelsene i samme forhandling slik at du kan få redusert kredittiden.

 

Grep du kan gjøre under lavsesong for bedre likviditet

 • Få kontroll over faste- og variable kostnader. Hold kostnadene nede i lavsesongen i tillegg til å holde de månedlige kostnadene utover året til et minimum. Ved å vite hvilke faste kostnader du har kan du lettere forutse økonomien din fremover.
 • Kontakt banken din: Om du har vanskelig for å betale i enkelte perioder kan være lurt å kontakte banken din og forklare situasjonen. De kan ha forskjellige løsninger som kan hjelpe bedriften å komme seg gjennom en periode med mindre inntekt.
 • Bruk lavsesong smart: Bruk lavsesongen effektivt til å legge en plan for det neste året slik at du kan kickstarte høysesongen forberedt. Bruk tall fra i år til å sette gode prognoser og budsjett for det neste året. Du kan i tillegg bruke tiden til å ta et kurs slik at du kan utvide virksomheten og eventuelt finne nye forretningsområder.
 • Utvid inntektsgrunnlaget utover flere sesonger: Sjekk muligheten for å utføre jobber utenfor sesong. Kanskje du kan ha åpnet rundt enkelte tilstelninger i ditt lokalområde, lage enkelte temakvelder for kunder, holde større fester som for eksempel bryllup om du driver i rett bransje. All inntekt i lavsesong hjelper på kontantstrømmen.
 • Vurder å stenge i perioder. For å unngå kostnader og utgifter kan det være lurt å vurdere om du skal holde helt stengt i en periode hvor inntekstgrunnlaget er lavt.
 • Bruk forskuddsbetaling i lavsesong: Om du skal levere en tjeneste eller selge et produkt utenfor sesong er det lurt å be kunden om forskuddsbetaling. På den måten sikrer du deg slik at du får finansiert eventuelt innkjøp knyttet til salget.  
 • Reduser kredittid til kunde: Ved å redusere kredittitiden til kunde får du inn pengene dine raskere og du opprettholder bedre likviditet. 
 • Vurder å bruke et inkassobyrå: Det er en viktig, men en tidkrevende jobb å følge opp kunder som ikke betaler. Om tiden ikke strekker til kan det være lurt å vurdere å sette jobben til et inkassobyråTa kontakt om du trenger hjelp med å få bedre rutiner i din bedrift.

 

Ønsker du flere tips? Last ned vår sjekkliste for god økonomi. 

 

God okonomi i sma og mellomstore bedrifter

 >>Last ned sjekkliste for god økonomi i små og mellomstore bedrifter